Hvis du har adgang til et valnøddetræ – så er det nu du låner 1 kg grønne valnødder! Senere kan nødderne også behandles, så du ender med nødder som du kender dem, når de er klar til nøddeknækkeren. MEN, MEN, valnøddelikør – Nocino – er super lækkert og enkelt at fremstille. Så det gør du først!
I Italien fejres San Giovanni Battista (eller Johannes Døberen på dansk) den 24. juni. Som skythelgen for Firenze i Toscana, er der også hér en fest til ære for ham hvert år. Og hvad har det så med valnøddelikør at gøre?
Ifølge overleveringen skal valnødderne til netop valnøddelikør i Italien plukkes natten mellem den 23. og 24. juni, fordi akkurat hér indeholder valnødderne mest olie og vitaminer – siges det…. Og hvorfor fremhæve Toscana? Fordi det var hér jeg for nogle år siden smagte valnøddelikør for første gang – og svorede, at det skulle jeg selv fremsille en dag 🙂
Nu tager det jo lidt længere tid at drive valnødderne frem på vores himmelstrøg, så jeg plukkede i lørdags den 12. august. Det går sikkers fint at plukke fra midt juli og et godt stykke ind i august – men, jeg har faktisk ikke nogen erfaring med dette – så jeg tænker vi bare må igang og prøve os frem.
Og hér står vi så. Til den enkle og traditionelle Nocino skal du bruge:
- 1 kg grønne valnødder,
- 3-400 g vand (opskrifterne varierer hér),
- 5-600 g sukker (også flere varianter hér),
- 1 l. alkohol (95 Vol%) – gerne bedste kvalitet, du kan slæbe med hjem fra Italien,
- 2 kanelstænger (hér varierer det også mellem 1 – 3 stænger)
- 6 hele nelliker – eller efter smag og behag. (Jeg valgte at give den ‘gas’ med 10 styk)
Dertil skal du bruge en eller to glas, der kan lukkes helt tæt.
Sådan gør du:
- Vandet koges og sukkeret opløses heri,
- Vand og sukker afkøles,
- Skær alle valnødderne i kvarte og læg dem i glassene.
Derefter:
- Hæld sukkerlage og alkohold over valnødderne,
- Og læg krydderierne oveni.
Det lidt specieller er, at nu lukker du glassene og stiller dem ud i solen i 30-45 dage. Jeg har tænkt mig at fortsætte i alle 45 dage og evt. tage glassene ind på kolde dage og nætter – så må de stå i husets varmeste vindue.
Efter de 45 dage filtreres den og hældes på mørke flasker (du skulle få 1½-2 l). Nu er det så vigtigt, at de mørke flasker opbevares mørkt og køligt i op til 8 måneder – vi smager på det 1. juni 2018 😉
Håber du selv vil prøve – og evt dele dine erfaringer hér?
Naturligvis vil jeg prøve …. at smage altså 😉
Tak for dit svar, Lotte. Jeg tvivler ikke 😉 Mit håb er jo, at andre med adgang til valnødder også vil prøve, så vi får en større erfaring med hvad der fungerer. Hér tænker jeg f.eks. på plukketid, vand/sukkerforhold og krydderier.
har du flere valnødder tilbage? Husk Jeg har lidt sprit til dig.
Ramo
Hej Ramu
Ja, jeg har flere tilbage – vil du også igang? 😉