Renlighed og døgnrytme som resten af flokken – det synes jeg er noget af det vigtigste, når hvalpen har passeret sin 11. leveuge. Det er ikke let og herhjemme er der stadig små ‘uheld’ indendørs – men, vi græder ikke over ‘tabt tis’, hvis det ellers i hovedtræk går den rette vej.
Renlighed: De første tre uger handlede egentlig mest om, hvorledes hvalpen kunne præges mest på husets alfa-par (de dér mennesker), og hvorledes det kunne sikres, at hvalpen kom ud tidsnok til næste ‘levering’.
Derefter er det min erfaring, at jeg selv har tendens til at overvåge hvalpen lidt for meget. Det er lidt en balance: Du gider ikke tørre op, men hvalpen skal også træne sig til gradvis at kunne holde sig længere. Det er det jeg mener med, at ind imellem ‘taber’ du – men, pludselig opdager du….hov, han behøver nu ikke ‘at skulle i gården’ LIGE efter mad eller LIGE efter leg 😉 Og så er det jo blot at trække den lidt efterhånden….. Vi bruger en lille tavle ved døren, hvor vi skriver tidspunkt for sidste lille/store ‘levering’. Det letter med at fastholde erfaringen for hvorlænge hvalpen aktuelt kan holde sig.
Fodring: Vi giver hvalpen opblødt tørkost fire gange dagligt, og det rummer mulighed for variation, som jeg synes det er værd at efterprøve lidt. Hvalpe står tidligt op – hér er det ca. 05.15. Efter en hutig tissetur i haven får han sin første portion. Derefter skal der ikke leges længe førend han sover igen – det er hér man får resten af sin nattesøvn 😉
Jeg prøvede til at begynde med, at få ham til at sove længere efter morgentisseturen – men, ro i maven er langt at foretrække. Derefter forsøger jeg henover dagen at holde ca. 4 timers intervaller mellem måltiderne – og gerne således at sidste måltid gives inden kl. 18.00. Så er der nemlig rimelig sikkerhed for en ‘stor levering’ inden nattetid. Så jeg kan kun opfordre til at eksperimentere lidt, således at hvalpen stille og roligt kommer ind i familiens rytme.
Hvis hvalpen er lidt urolig før nattetid, kan det være en idé at give hvalpen et halvt stykke tyndt knækbrød – det fylder ikke maven, men kan give lidt ro i samme.
Tryghed i flokken: Brugen af kompostgitre – som beskrevet i Ny Hvalp i Hjemmet 1 – udspiller efter min mening sin rolle, når hvalpen bliver lidt større. Jeg oplever, at hvalpen gerne vil være helt tæt på flokken, når den sover om natten. Så herhjemme kan hvalpen sove sammen med den gamle hund, i sengen hos mig eller sammen med én af kattene!
Jeg har faktisk erfaring for, at hunden hurtigere falder til ro for natten, hvis den ligger tæt sammen med mig eller den gamle hund – tænker ikke det er så langt fra hundens ‘natur’, at vi sover sammen med flokken. Derudover bilder jeg mig også ind, at der er et opdragende element i, at hunden lærer at sove sammen med alle i flokken.
Håber du kan bruge mine små tips eller måske har en kommentar hertil?
I næste indlæg fortæller jeg om mine tanker vedrørende den grundlæggende træning af min jagthund, og hvordan jeg har startet træningen op med den helt unge hvalp.