Vildt tilberedt under vakuum, hvorfor?

Afbrunet vildsvinerygfilét

Ja, jeg er også blevet indfanget i den snigende bølge af ‘sous vide’-freaks – og jeg elsker det allerede! Trods min mildt sagt meget korte erfaring på området, er det dog efter min mening en helt indlysende god tilberedningsform – især for jæger-folket. Vildtkød er jo ofte meget magert og derfor i farezonen for at blive tørt ved tilberedningen – hér kan ‘sous vide’n gøre en forskel og være et supplement til bardering mv.

Nå, inden vi kommer frem til den lækre lille rygfilét ovenfor, hér et par hurtige info om sous vide:

  • ‘Sous vide’ er fransk og betyder ‘under vakuum’ (refererer til kødet der tilberedes i en vakuum-pose)
  • Tilberedningen styres af tid og temperatur (altså hvorlænge skal dit vakuumerede kød ligge i dit vandbad til en valgt temperatur)
  • Den samlede tilberedningstid består af to dele:
    • Kernetid (når centrum af dit kødstykke når vandbadets temperatur)
    • Mørningstid (den ekstra tid der gør at et stykke kød med meget bindevæv også bliver mørt)
  • Sous vide giver dig altså muligheden for at gøre seje kødstykker møre (langsom omdannelse af bindevæv til gelatine)
  • Sous vide giver dig den samme tilberedningsgrad fra inderst til yderst (oplevelsen af f.eks. ensartet rosa kødfarve fra kant til kant i tværsnittet af et stykke kød)
  • Sous vide bevarer fedtet, der giver smagen, inde i kødet.

Sous vide – tilberedningen afsluttes typisk med en hurtig afbruning på panden eller i ovnen.

Du kan finde en mængde information på nettet og på sociale medier, og der er rigtigt mange gode meninger om tid og temperaturer – dér er altid god inspiration at hente. Men, andre mennesker kender jo ikke nødvendigvis smag og behag hos dig…..

Jeg har købt denne bog på saxo.com for ca. 200,-

‘SOUS VIDE i dit eget køkken’, Karsten Tanggaard på forlaget Lindhardt og Ringhof

Jeg kan varmt anbefale den, da den både kan bruges af nybegynderen og den mere erfarne – der er med andre ord stof til masser af god læsning. Bogen giver opskrifter på alt slags kød (også vildt selvfølgelig) samt grøntsager og sågar frugt!

Der er meget udførlige tid/temperatur-lister til alle kødtyper og detaljerede, gode billeder, hvor du faktisk kan se den mørhed du foretrækker. På den måde kan du starte dine tilberednings – ‘eksperimenter’ meget tæt på den tid/temp. der passer din smag – meget anvendeligt!

Jeg vil også fremhæve gode kapitler om saltning, sprængning, marinering og fødevaresikkerhed. Og ikke mindst kan de rigtigt nørdede læse om teorien bag – altså hvad der sker med kødet når det opvarmes. Og du kan, med bogen i hånden, lave Eggs Benedict! 🙂

Fødevaresikkerhed:

Hér vil jeg gerne fremhæve de vigtigste råd fra bogen:

  • Bakterier har de bedste levevilkår i den øvre ende af køleskabstemperatur til 40 grader – så opvarmning skal ske hurtigt.
  • Hvis du skal fortsætte tilberedningen senere – efter sous vide’n – så køl hurtigt ned i isbad.

Grej:

Mange jægere har allerede investeret i en vakuum-maskine og det kan jeg kun anbefale at gøre. Kødet holder sig længere og du slipper for de kedelige gullige frysemærker på dit kød. MEN, almindelige ‘lynlås’-poser, hvor du klemmer luften ud før lukningen, fungerer også fint.

Så skal du have:

  • En cirkulationsvarmer
  • En beholder (Obs. du kan få vandbad med indbygget cirkulation og varmelegme – så er du ovre i det mere professionelle område)

Jeg vil anbefale at du køber en cirkulationsvarmer som stav-model. De er meget fleksible og du vil f.eks. let kunne medbringe den i jagthytten eller i sommerhuset.

Så har jeg tilpasset en flamingo-kasse, der er foret med en pose. Hvorfor? Venlige kolleger har fortalt mig, at flamingoen alene efter noget tid bliver mør, hvorefter beholderen blive utæt. En almindelig plastkasse med låg kan også bruges. Famingo-løsningen tænker jeg er mere strømbesparende…..

Det var sådan jeg kom igang, og min første sous vide – tilberedning bliv altså den lille vildsvinerygfilét 😉

Tilberedning af vildsvinerygfilét:

Badet er klart!
58 grader i 8 timer….

Det var jo et mørt lille stykke kød, så det tænkte jeg var meget passende – men, egentlig var jeg bare heldig…. efterfølgende har jeg så læst mig til hvorfor det gik godt 😉

…efter sous vide’n
…en hurtig bruning i rigeligt smør!
Servering!

Svinet fik selskab af super fintskårent fennikel og pære, der trækker lidt i olie/citron marinade. En god debut!

Efterfølgende har jeg forsøgt mig med gåselår fra vildgæs – dér SKAL du læse op på teorien, ‘stolperne’ fra en gammel vildgås vil jeg tro har halvt bindevæv, halv kød……hvis det kan gøre det! 😉

Du er meget velkommen til at ‘poste’ dine erfaringer – jeg følger op med mine nye erfaringer efterhånden som de høstes 🙂

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *