Tanker om hvalpetræning 1

Vi er klar til træning!

Min nye hvalp, Enzo, er min anden jagthund. Selvom jeg på ingen måde er stormester i hundetræning, så bilder jeg mig ind, at jeg lærte en del med den første hund. Det vigtigste er nok, at jeg er blevet bedre til at fokusere og prioritere træningen. Jeg tager dig med gennem mine erfaringer efterhånden som de høstes. Håber du vil læse med helt frem til ‘Tanker om vedligeholdelsestræning af den færdige jagthund’ 😉

Det er sjovt når en labrador henter ting til dig – alt for sjovt! Nogen gange så sjovt, at grundtræningen kan virke lidt kedelig for hunden. Dette var en af de hårdtkøbte erfaringer med min første hund. Så lille Enzo må vente lidt med apporteringstræningen.

Jeg har faktisk besluttet, at hele det første år udelukkende skal handle om grundkompetencer. Jo mere jeg tænker over det, ja så har jeg faktisk tidligere samlet disse råd op, eller læst om det mv. Men, jeg skulle så også lige skabe mig mine egne erfaringer……ak ja 😉

Jeg deler kompetencerne lidt op – så jeg selv lige fatter det:

  1. Handle-kompetencer og
  2. Miljø-kompetencer.

Handlekompetencer: Som nummer ét, vil jeg have en hund jeg altid til enhver situation kan stoppe. Der er så mange jagt- og hverdagssituationer, hvor jeg har brug for dette.

Hvorfor så ikke blot lære hunden indkaldning? Ja, og det skal den selvfølgelig også kunne. Jeg har blot erfaring for, at ‘stoppet’ det er hér det oftest er gået mindre godt for min første hund. OG det er også den manglende evne til at mestre ‘stoppet’ der ‘ødelægger’ mest af jagtoplevelsen på dagen. Vi kender det alle – den lidt for ivrige hund, der preller på harer og rådyr osv. Jeg VED jo godt jeg ikke har en ‘lidt for ivrig hund’ – jeg har slet og ret en hund, som ikke altid kan det mest basale! Derfor. SIT er efter min erfaring, den vigtigste af 3 handle-kompetencer, jeg vil arbejde med det første år.

1) SIT

Når det er sagt (som i ‘erkendt’), har jeg tænkt over, hvordan det så skulle foregå.

Jeg bruger ‘SIT’ og ‘SIT’ på afstand. En hund der sidder kan sjovt nok ikke løbe….. Så nu skal jeg blot overbevise lille Enzo om at ‘SIT’ er det bedste i hele verden – og give det et fløjtesignal. Mere om det i næste indlæg 😉

2) INDKALD – PLADS

For mig bliver det i føste omgang ikke så vigtigt om ‘plads’ er til højre, venstre eller foran mig. Blot han ved indkald kommer til mig. Så når han er tæt på mig, hedder det ‘plads’. Til at etablere den første erkendelse af hvad dette er, havde jeg god brug af den gamle hund. Igen, mere om dette i næste indlæg.

3) SØGE

Jeg adspreder ofte hvalpen ved at sprede hans foder i græsset eller blot sprede nogle små godbidder. Det lærer hunden at bruge snuden og giver noget letkøbt aktivitet. Det praktiserede jeg også med min første hund, kombineret med kommandoen:’ Søøøge’. Glemte godbidder bliver så fundet ved at følge min strakte arms pegen. Det nye er, at jeg nu også har lagt et fløjtesignal på dette. Håbet er så, at han senere i sin uddannelse – på længere udsendelser – kan stoppes og fløjtes til at søge en apport.

Miljøkompetencer: For mig handler det ganske enkelt om at hunden lærer at begå sig i så mange miljøer som muligt – og selvfølgelig vigtigst: I de miljøer du finder vigtigt for din anvendelse af hunden.

1)  SKUD

Jeg har oplevet, at hvalpene som helt små kan vænnes til høje lyde. En opføder som tilvænner de små hvalpe med lidt grydelågsklask i ny og næ er helt perfekt. Tilvænningen fortsætter så på skydebanen. Jeg har erfaret, at hvis hvalpen er tilvænt med høje pludselige lyde, så behøver du ikke starte med tilvænning i bilen. Jeg tog ham ud til banen og vi sad i starten 50-60 m fra skytterne. Næste gang gik vi bag skytterne på ca. 30 m afstand.

2) VAND

En tur til hav eller sø gør underværker. Jeg oplever ikke at en labrador skal lære at svømme, men blot trænes i vandet og stille og roligt lære sine begrænsninger at kende.

3) ANDRE HUNDE

Mine hunde bliver passet på dagpension, så de bliver rigeligt socialiseret på andre hunde og mennesker. Så min udfordring består i at lære hunden, at der ikke skal hilses på alle hunde. Så der trænes ofte pæn SIT medens andre hunde passerer forbi.

4) ANDRE HJEM

At kunne have sin hund med alle steder giver mere frihed. Så det træner jeg. Med, alderen er min gamle hund blevet bedre og bedre. Men, oftest er der lidt aklimatisering det første døgn. Det kan sikkert trænes mere end jeg har gjort. Men, det er da lykkedes at have begge hunde med på restaurant 😉

Håber du vil følge med i denne serie af indlæg – som bliver lagt op i takt med at der er erfaringer at dele.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *